Вести и догађаји

Hајзначајније активности Удружења за кривичноправну теорију и праксу и његових чланова

У Требињу је завршен дводневни научни скуп “Тешки облици криминалитета и државна реакција”

13. Aприл 2013. године | 12:57

У Требињу је завршен дводневни научни скуп “Тешки облици криминалитета и државна реакција”, са којег је упућен позив на ефикаснију, квалитетнију и снажнију борбу против тешких облика криминалитета. Скупу, који је организовало Министарство правде Републике Српске и Српско удружење за кривично-правну теорију и праксу, присуствовали су представници правосудних институција и експерти кривичне праксе и теорије из Републике Српске, Србије и Црне Горе, те полицијских агенција, служби за безбедност и одбрану Србије, као и професори универзитета Источно Сарајево и Бањалука.

На скупу је представљен 31 реферат, а промовисане су и књиге “Малољетничко кривично право” и “Одузимање имовине стечене извршењем кривичног дјела”.На скупу је истакнута добра сарадња правосудних, полицијских и других јединица БиХ, Србије и Црне Горе, те напоменуто да је она сваким даном све боља. Исказана је жеља правосудних институција да се снажније боре против тешких облика криминалитета.

Професор на факултету Правних наука у Бањалуци Љубинко Митровић истакао је да се већи број реферата односио на организовани криминал и одузимање имовине стечене кривичним дјелима, те да је посебна пажња посвећена и малољетничкој делинквенцији. Важно је да у Републици Сркој посљедњих година нисмо имали облике тешког насиља у области малољетничке делинквенције - рекао је Митровић, који је члан Председништва Српског удружења за кривично–правну теорију и праксу Републике Српске. Он је напоменуо да Република Српска већ три године има Закон о малољетницима.

Митровић каже да се често малољетници заборављају као жртве, већ да се више говори о малољетним починиоцима кривичних дјела. Он је рекао да је законска казнена политика добро урађена, али да је ствар у њеној примени. Митровић је закључио да од односа правосуђа и полиције зависи цео поступак борбе против тешких и других облика криминалитета, те изразио наду да ће она у наредном периоду бити много квалитетнија него што је сада.

Архива вести